Ekologiskt kaninbruk i Nysäter trakten
Kanin är ett vanligt inslag i det sydeuropeiska köket och kommer mer och mer på menyer och middagsbord även i Sverige. Köttet är ljust, mört och magert och påminner till utseendet lite om kyckling.
Kaninkött är det mest klimatsmarta köttet man kan äta just nu, om man väljer att äta kött Enligt branschorganisationen Sveriges kaninproducenters förening. Svenskarna äter kött som aldrig tidigare. I genomsnitt satte vi oss mer än 86 kilo, vilket är en ny rekordnivå. Framför allt ökar konsumtionen av kyckling och nötkött. Men nötkött belastar miljön genom utsläpp av växthusgasen metan och går emot önskan om en minskad klimatpåverkan.
Vi behöver hitta alternativa proteinkällor som inte sliter lika mycket på resurserna. Vi borde äta mer grönsaker, mindre kött och mer fisk. Vi försöker till exempel ta fram fiskodlingar med ett kretsloppstänkande, säger Carl-Gustaf Thulin, föreståndare på Centrum för vilt- och fiskforskning vid SLU till Sydsvenskan. Carl-Gustaf Thulins förslag är att Sverige borde satsa på kaninuppfödning.
De flesta recept för fläsk, kalv och kyckling fungerar också bra till kanin efter en anpassning av tillagningstiden. Kaninkötttet är “tätt” och kräver därför längre upphettning av minst ett time. Se våra recept.