Gotlandskaniner till salu

Våra Gotlandskaniner är väldigt sociala och trevliga individer. Vi spenderar tid med både ungar och föräldrar så de ska vara lätta att hantera och mysiga att ha att göra med.

Kaninerna säljs med eller utan genbanksintyg vid tidigast 8 veckors ålder för Föreningen Gotlandskaninens riktpris vilket för närvarande är 300:- och 350:- med genbanksintyg ink. moms. För mer information kontakta oss!

 

Ekologiskt kaninbruk i Nysäter trakten

Kanin är ett vanligt inslag i det sydeuropeiska köket och kommer mer och mer på menyer och middagsbord även i Sverige. Köttet är ljust, mört och magert och påminner till utseendet lite om kyckling.

Kaninkött är det mest klimatsmarta köttet man kan äta just nu, om man väljer att äta kött Enligt branschorganisationen Sveriges kaninproducenters förening. Svenskarna äter kött som aldrig tidigare. I genomsnitt satte vi oss mer än 86 kilo, vilket är en ny rekordnivå. Framför allt ökar konsumtionen av kyckling och nötkött. Men nötkött belastar miljön genom utsläpp av växthusgasen metan och går emot önskan om en minskad klimatpåverkan.

Vi behöver hitta alternativa proteinkällor som inte sliter lika mycket på resurserna. Vi borde äta mer grönsaker, mindre kött och mer fisk. Vi försöker till exempel ta fram fiskodlingar med ett kretsloppstänkande, säger Carl-Gustaf Thulin, föreståndare på Centrum för vilt- och fiskforskning vid SLU till Sydsvenskan. Carl-Gustaf Thulins förslag är att Sverige borde satsa på kaninuppfödning.

De flesta recept för fläsk, kalv och kyckling fungerar också bra till kanin efter en anpassning av tillagningstiden. Kaninkötttet är “tätt” och kräver därför längre upphettning av minst ett time. Se våra recept.

Köttslag

Proteinhalt

Fetthalt

Kanin

21 %

10 %

Kyckling

20 %

11 %

Lamm

16 %

28 %

Nöt

16 %

28 %

Svin

12 %

45 %

Foreningen Gotlandskaninen

Våra höns

Vi föder upp Skånska Blommehönor i liten skala och vår flock består av ett sextal höns i blandade färger just nu. Dem är frigående och de ska bli fler i framtiden

Den Skånska Blommehönan är en av våra svenska lantraser. Blommehönan räknas som en stor lantras och är varierande i färg men med de karakteristiska “blommiga” fläckarna.

Hönorna lägger ca. 150 ägg om året men har, jämfört med de andra lantraserna, en något lägre andel hönor som ruvar. Det gör det svårare för att avla med dem. Våra hönor är inte genbanksanslutna, men kanske det kommer i framtiden.

Våra ankor

Vi har några blå ankor. Blå ankan är en medelstor anka. Trots namnet är blåankan inte alltid blå., färgen varierar mellan vit, pärlgrå, blå och svart.

Vi har kreerat två dammar och njuter av de fria livet vi ger de. Kvällstid går de in för skydd mot rovdjur.

 

Rasen har en horisontell kropp och ett fylligt bröst vilket gör den attraktiv ur matsynpunkt. Det lättaste sättet att se skillnad på hanar och honor är att titta på näbben. Hanarna har en ljust gröngul näbb. Honornas näbb är blågrön till svart. En hane väger 3 – 4 kg och en hona 2,5 – 3,5 kg.

Vår ankor hjälper oss med att hålla våra sniglar i skick och är trevliga när de går nyfiken rund omkring oss.