Svenska favaböna

 

Svenskodlad KRAV-ekologisk favabönor

Bondbönor känner alla men favaböna eller åkerböna är inte så kända. Det är en mindre variant som växer bra i Sverige. Och även så viktigt är att den smaker god! Laga en god bönbiff eller humus med (i stället för tropiska kikärtor). Vi har bloggat olika recept med favabönor.

Se recept

 

Umami smak från favabönor

Miso är en japansk ingrediens som används i stora mängder dagligen. Produkten är framställd av spannmålsprodukter tillsammans med sojabönor i en mycket speciell jäsningsprocess. Vi tillverkar vår miso båda utan eller med spannmål och favabönor men alltid svenskt.

Njordstorps Miso är av högsta kvalitet och tillverkas enligt traditionellt japanskt recept men vi byter ut råvaror till svenskt odlade.

Produktionen av miso innebär en lång mognadsprocess, vilket resulterar i en fantastisk produkt som är rik på smak och näring. Miso är särskilt en bra källa till proteiner och goda fettsyror.

Användning:
Miso är en fantastisk smaksättare med inslag av sötma, salt och mycket umami. Umami är special efterlängtat i veganskt köket men också att marinera olika produkter med. Miso är mycket lämplig till kända miso soppa, såser, grytor, grönsaksrätter.

Njordstorps Tamari

Tamari är vanligtvis en sojasås som har en fyllig och komplex salt smak. Såsen framställs av sojabönor enligt en gammal japansk tradition, där sojabönorna genomgår en lång lagring och fermenteringsprocess.

Vi byter ut sojan mot svenska favabönor och genomför samma japansk process. Resultat blir en väldig nära originalet och vi tycker att smaken blir även komplexare med mycket friskhet och umami i sig.

Perfekt i olika rätter, dippsåser och marinader.

Favaböns Tempeh

KRAV-ekologisk Svenskodlad favaböns tempeh.
Vi tillverkar naturell och rökt tempeh .

tempeh naturell svenska åkerböna

Svensk Tempeh – ett naturligt alternativ till kött

Njordstorps kött ersättningsprodukt baserad på favabönor är en hantverks tempeh. Tempeh på svenskodlade favabönor i stället för importerad soja som ger en nötig smak. Tempeh är extra nyttig genom fermentering (B12) och att det är lättsmält som vegetarisk alternativ. Krydda som du vill och stek i olja. Det får då en krispig skorpa med saftig insida och blir helt oemotståndlig. Tempeh är en traditionell produkt som härstammar från Indonesien och kunskapen om den kom till Europa via Holland (Indonesien var deras koloni en gång i tiden) rund 1875 då det nämndes i en javanesisk-holländsk ordbok. I början av 1970-talet introducerades tempe i USA där man då började intressera sig mer för alternativ till den resursslösande amerikanska köttdieten.

Tempeh skulle kunna beskrivas som en kaka av bönor, som vävs ihop av svampmycel. På så sätt är produkten lite lik vitmögelostar som brie och camembert. Till skillnad från tofu och andra sojaprodukter så är de bönorna fullt synliga i tempeh och inget annat än skalen på bönorna tas bort.

Tempeh kan användas i matlagningen ungefär som man skulle använda kött eller fisk. Det vanligaste tillagningssättet är kanske stekning, wokning, fritering eller kokning. Stekt tempeh påminner i smaken nära fläsk och de flesta gillar smaken av tempeh. Använd till exempel i taco, lasagne, pasta, wraps eller burgare.

Vi har olika produkter av tempeh i vår onlinebutik och produkter för att börja tillverka tempeh själv hemma. Tempeh recept kan du hitta här…

Hanterings Instruktioner

Njordstorps tempeh är en levande, odlad mat som kommer färsk kylt eller fryst för att bromsa jäsningen utan att förstöra alla fördelaktiga probiotiska stimulatorer (de kommersiella tempeh är mest pastöriserad och gör det hårt och bittert).

Vi rekommenderar att du håller vår tempe fryst för att behålla smaken mild (annars utvecklar smaken till stark). Det kommer att bibehålla färskheten upp till 6 månader i frysen.

För att tina upp tempeh, låt den stå i rumstemperatur i en timme eller två eller placera i kylskåp över natten. Använd ingen mikrovågsugn då förstör du den bakteriekulturen.

Vill du förvara tillagat mat då är det samma som andra matrester du är van med. Okokt tempeh börjar jäsa igen efter ca 3 dagar i kylskåp vilket kommer att resultera i en mycket starkare smak.

Spännande mat projekt med smakliga resultat.