Syrad Pumpa

mängd1 portion
Förberedelsetid30 minuterTotal tid30 minuter

Ingredienser:

 1 kg fast matpumpa
 1 stick gul lök
 2 sticks chilifrukter
 5 sticks vitlöksklyftor
 2 msk finstrimlad ingefära
 ½ tsk kryddnejlikor
 salt

1

Skala, kärna ur och skär pumpan i små tärningar (~0,5 cm)

2

Blanda pumpan med övriga strimlade ingredienser i en bunke

3

Innan du lägger allt i glasburken vägg den så du kan räkna ut saltmängden i nästa steget.
Lägg blandade pumpa i glasburk. Lämna 2 cm med luft under locket för att förhindra att den svämmar över.

4

Håll på vatten så att det täcker grönsakerna. Total vikten - vikt glasburk är då netto innehållet och tar 1,5% salt du blandar genom pumpablandningen.

5

Stäng burken och förvara i rumstemperatur

6

Fyll pa saltvatten (1 msk/liter) om nivån sjunker

7

Ställ dem i kylskåp efter 2 veckor

Ingredienser

 1 kg fast matpumpa
 1 stick gul lök
 2 sticks chilifrukter
 5 sticks vitlöksklyftor
 2 msk finstrimlad ingefära
 ½ tsk kryddnejlikor
 salt

Instruktioner

1

Skala, kärna ur och skär pumpan i små tärningar (~0,5 cm)

2

Blanda pumpan med övriga strimlade ingredienser i en bunke

3

Innan du lägger allt i glasburken vägg den så du kan räkna ut saltmängden i nästa steget.
Lägg blandade pumpa i glasburk. Lämna 2 cm med luft under locket för att förhindra att den svämmar över.

4

Håll på vatten så att det täcker grönsakerna. Total vikten - vikt glasburk är då netto innehållet och tar 1,5% salt du blandar genom pumpablandningen.

5

Stäng burken och förvara i rumstemperatur

6

Fyll pa saltvatten (1 msk/liter) om nivån sjunker

7

Ställ dem i kylskåp efter 2 veckor

Syrad Pumpa

5 tankar om “Syrad Pumpa

  1. Zeph says:

    Hej, stort tack för en jättebra och informativ webbsida med en massa spännande tips och recept! Angående det här med att syra pumpa, skulle det fungera bra om man istället för att skära pumpan i små tärningar istället rev den grovt med rivjärn? Och tjänar man något på att tillsätta typ filmjölksvassla från början för att få igång jäsningen?

    • André says:

      Tack att du uppskatter vår webbsida. Om man river pumpan blir resultatet mjukar och kanske även som mos. Men det bero också på sorten av pumpa du använder, experimentera och se vad funkar och vilken textur du tycker om.
      Vi tillför ingen vassla för att våra produkter måste vara laktos fri. Men annars går det bra att tillföra och processen kommer igång tidigare och säkrare.

  2. Charlotte Palmblad says:

    Hej! Behövs inget salt i det här receptet? Det brukar ju ingå i andra mjölksyrningsrecept.

  3. Charlotte Palmblad says:

    Tack för svaret! Tror nog jag ska testa!
    Brukar göra surkål, surgurkor och lite annat men har inte testat pumpa förut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *