Lokal Must

Vi har samlat in äpple med Gillberga Utvecklings Grupp för Gillberga Must varje år från 2013 och det var mycket efterfrågan om musten. Det är glädjande och utgör faktiskt en av grundidéerna för oss att använda alla dessa äpplen i trakten som annars går till spillo.

Vi har planterad mer än 150 äppleträd i 2015 och har börjat ett musteri på gården i 2017 så alla kan komma och pressa eller lämna in sina äpplen. Vi kommer också att försätta plocka hos er och producera must men processen gör vi på vår gård.

Vår äppelmust består till 100% av pressade fina lokala äpplen. Lågpastöriserad, inga tillsatser eller socker. Det känns på smaken. Det är därför vi mustar!

gillberga äppelmust

Musteriet öppnar

Musteriet pressar i år 2022 från den 26 augusti till och med den 3 oktober. Lämna in äpplen på lördagar och söndagar eller ring för att planera på andra dagar.

Från den första helgen i september finns årets must i flaska och 3 liter förpackning att hämta i vår gårdsbutik eller att beställa via Reko-ringen.

Det finns 2 extra smaker – Aronia Äppelmust och Svartvinbärs Äppelmust på flaska.

äpple i träd

Till oss kan du komma med dina äpplen på hösten!

Vi mustar era äpplen och sedan pastöriserar och tappar upp på 3 liter förpackning. För att du inte behöver vänta boka in en tid via email eller ring.

Du kan lämna in höst och vinteräpplen som är inte ruttna och har hela skalet. Fläckar och prickar på äpplen är inget problem samt hela fallfrukter. Till och med ljusbruna fallskador fungerar. Mörka, svårt skadad, mögliga eller ruttna äpplen plockas bort. Var också noga med att inte plocka fallfrukt på mark där djur betar.

Att undvika!
Övermogna äpplen blir mjöliga. Vi mustar inte mjöliga äpplen då de ger dålig must och sätter igen pressduk. Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.

Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna då de utvecklar giftet patulin.


Vi betalar dig 4 kr/kg för dina äpplen.

Vi tar emot alla sorter men inte om de är för mjuka.

(För att göra 100% must av dina äpplen lämna in minst 75 kg (ungefär 5 bananlådor). Annars går det att blandar med andra sorter vi har på lager).

Special beställningar

bl.a. 330 ml flaskor, egen etikett, m.m.
Fråga om offert